Ut i verden

torsdag, april 05, 2007

En tur til legen

En av vàre oppgaver pà senteret er à foelge jentene og deres barn til legen nàr de skal det. Det er et ganske annet legesystem her i Peru i forhold til Norge.
Kode ordet nàr en skal en tur til legen er koe. Det er mange lange koer hos legen. Det begynner med at jeg eller Stine alt etter hvem som har ansvaret for à vaere med til legen den uka, reiser tidlig med moto ned til legekontoret. I det siste har det vaert rundt klokken halv syv pà morgenen. Legekontoret har ikke àpnet enda, men koene har startet. Vi mà ned for à sikre oss "billetter" som er som en time hos legen. Det er to koer utenfor. En for dem som betaler og for dem som skal til kontroll med barna sine. En annen for dem som har forsikring. Vi skal ofte i den koen til forsikring fordi de fleste har forsikring gjennom sentert.
Forsikringen gàr fra A til E. Der A forsikringen er for barn fra 0 til 5 àr. B er for dem som er 5 til 18 àr. C er for dem som er gravide. De andre to gruppene kjenner jeg ikke sà godt til. De som har forsikring A til C har rett pà
- legetime
- tannlege time, der boring og trekking av tenner dekkes, men bare opp til tre tannlege timer i àret.
- legevakt
- innleggelse pà sykehus
- labratorie proever
- Diverse medisiner
Forsikringen koster 2 kroner i àret. En legetime uten forsikring koster 8 kroner. Sosailarbeideren vurderer om en kan fà forsikring.
De jentene som har vaert over lengre tid pà senteret har forsikring fordi de bor pà senteret.
Men dersom en skal til pediateren mà en uansett betale. Det koster 10 kroner for en time der.

Sà vi velger ut hvilken koe vi skal i, men av og til kan det vaere litt vanskelig for av og til mà vi i begge koene. Som en dag da jeg skulle ha to "billetter" pà forsikring, en legetime som skulle betales og en barnekontroll. Da màtte jeg egentlig vaere i begge koene, og det er umulig. Men det som er litt greit med koesystemet her er at en kan gà i den ene koen og si at en mà stà i begge koene og om en kan fà stà bak den som stàr der. Gàr over i den andre koen, og sà er det bare à smoere seg med tolmodighet. Som regel kommer de ut klokken syv og gir "billetter" i forsikringskoen. Da er det bare à si hva en vil ha og vise forsikringen. Sà dersom en er i den andre koen ogsà mà en inn pà legekonteret og vente videre i neste koe. Da gàr en inn der en ba om à fà stà bak den andre persoenen for da er plassen holdt av. Dette gàr som regel greit, men en kan bli beskyldt for à snike og da mà en hàpe at den andre forsvarer deg med at du faktisk stod der. Sà venter en pà tur i kassen, fàr betalt og hentet ut nye "billetter". Etterpà mà en gà à hente ut journalen til dem en har med til legen. Dette betyr ny koe. Da dette er gjort mà vi signere papirene til forsikringen og sette fingeravtrykk, dette skjer hos en sosialarbeider som har ny koe. Da dette er gjoert skal de som skal til legen inn og veges. Ny koe. Her sies det ogsà hvilket rom en skal til legen i. Sà er det bare à vente til det blir sin tur. Pà billettene en fàr ute i koen stàr det et nummer. Jo lavere nummer jo rakskere fàr du komme inn til legen. Sà det er derfor om à gjoere à komme tidlig à fà lavt nummer.
Dersom en mà ha utstyr hos legen eller tannlegen mà dette kjoepes. Som for eksempel at tannlegen trenger hansker. Da mà en ut à kjoepe dette. Eller at en skal fà sproeyte, da mà en ut à kjoepe nàl.
Inne hos legen fàr en ofte resept pà medisiner. Da mà vi bort til apoteket à henter ut disse. Medisinene er ofte dekket av forsikringen dermed mà en signere pà baksiden av de tidligere forsikringspapirene og gi fineravtrykk. Bak pà resepten mà en fylle ut opplysninger om seg selv, som navn og i vàrt tilfelle passnummer, ( peruianerne har noe som heter DNI som er et idetfikasjonskort med et nummer de signerer dette her) adresse, dato og underskrift.
Dersom de ikke trenger medisiner mà legen skrive ut noe for at forsikringspapirene skal bli underskrevet. Da skriver de ofte ut paracet som en kan ha i tilfelle smerter eller feber.

1 Comments:

Legg inn en kommentar

<< Home