Ut i verden

fredag, mars 23, 2007

Besoek pà sykehuset

Pà senteret har vi hatt to hoey gravide jenter, og sist uke foedte de begge.
Jentene har for ei stund siden byttet sykehus fordi det sykehuset de brukte foer har hatt et farlig virus som har gjort at mange nyfoedte babyer doede der.
Men pà det nye sykehuset er de mye strengere pà à utfoere keisersnitt. Det har vaert vanlig med de andre jentene at nàr de har vaert under 16 har de tatt keisersnitt. Begge jentene hadde blitt forestilt at de skulle ta keisersnitt. De er begge sansynligvis gravide pà grunn av overgrep. Hun ene som er 15 àr tror de at det er stefaren som er faren til babyen. Og hun som er 13 er det en prest som er faren. Etter som jeg har forstàtt sà er det presten i menigheten hvor hun har gàtt.
Legene ved det nye sykehuset nektet à ta keisersnitt pà dem dersom de ikke fikk en god grunn. Dermed màtte de begge foede naturlig.
Sist uke pà senteret hadde hun pà ene fàtt ei lita datter og hun andre var innlagt for à foede. Sosialarbeideren pà senteret sa da at vi kunne fà dra à besoeke henne.
Stine og jeg dro sammen med ei jente fra senteret ut til sykehuset.
Da vi kom dit fikk vi vite at vi màtte inn en annen inngang som var for besoekende. Da vi kom rundt til inngangen satt det masse folk utenfor som solgte ting som de besoekende kunne ta med seg til passientene. De var veldig ivrige etter à selge og ropte og viste frem pà ting. Plutselig kom det ei anna dame som ogsà solgte sine ting mot oss. Hun ropte gringas som er et ord for oss lyse her nede. Sà holdt hun meg nesten fast og dro meg mot ei soester eller venninnne og sa hun màtte snakke med meg. Jeg ble litt fortumlet og gikk videre mot inngangen. Ved inngangen stod det sikkerhetsvakter og ventet. De sà gjennom veska mi og posene som vi hadde med til jentene. Etterpà fikk vi et blank stempel som senere ble lest av i blàtt lys nàr vi gikk. Veldig bra sikkerhet.
Nàr vi kom opp fikk vi se den soete litt dattera til den ene jenta. Hun var bare sà liten og veide knapt ingenting. Det mà vaere sà rart nàr de er sà unge og plutselig ha en baby. Den store magen som de har hatt over lengre tid har blitt skiftet ut med en baby.
Hun andre jenta hadde allerede begynt à fà smerter til foedselen nàr vi kom. Hun hadde stakkar utrolig vondt, men màtte vente til foedselen var mer i gang foer hun skulle opp à foede. Begge foreldrene var hos henne. De har vaert der for henne hele tiden og gitt god stoette. Hun skal mest sannsynlig hjem og bos hos familien etterpà.