Ut i verden

fredag, april 13, 2007

Samtale pà kjoekkenet

En dag var det ei jente pà 13 som var med familien sin pà senteret. Soesteren er rundt 17 og har et lite barn. De begge skulle egentlig delta i klassene for frisering. Faren deres har vert à snakket med dem pà senteret foer, han er veldig bekymret for at hun pà 13 ogsà skal bli gravid som soesteren. Og nà har hun pà 13 begynt à stikke av ogsà.
Hun pà 13 var ikke sà mye oppe pà friseringstimen, men var heller med rundt med noen av jentene pà senteret. Senere traff jeg henne og ei av vàre jenter pà kjoekkenet. Vi begynte da alle tre à snakke om situasjoen hennes. Hun fortalte selv at hun pleiede à stikke av til tider, og at faren ville ha henne inn pà et senter. Hun sa at hun stakk av fordi hun av og til ville pà fester som begynte kl. 24 og varte til 3 pà natta, og at hun visste at faren ville si nei til dette. Hun jenta som bor pà senteret begynte à advare henne mot à stikke av sà mye. Og at det var viktig at hun hadde tillit til faren sin og at hun opparbeidet seg tillit hos ham. Og at hun sa hvor hun skulle og at hun spurte om lov. Men hun som var pà besoek svarte at hun ikke trengte noe fra faren. Hun trengte ikke hans kjaerlighet eller noe. Hun som bor pà senteret svarte da at en dag ville hun trenge ham og ha behov for ham. Og at det er normalt à ville loesrive seg fra hjemme nàr en er tenàring. De fleste gàr gjennom det.
Senere kom de inn pà gutter og kjaereste. De snakket da ogsà om hva hun pà 13 likte à gjoere pà dagene etter skolen. Da svarte hun à sove, spise og slappe av. Hun pà senteret sa da at dersom skulle bli gravid og fà et barn ville hun miste denne tiden. Hun ville màtte ta vare pà barnet sitt. Og dersom hun var syk ville fortsatt barnet trenge oppmerksomhet. Og at hun derfor burde vaere forsiktig. De kom ogsà inn pà det at pà fester og diskotek er det ikke bare bra mennesker. Men ogsà menn som kan begà overgrep, og at det derfor kan vaere farlig. Jenta som var pà besoek sà litt mer betengt ut etterpà. Det virket som om det nàdde inn til henne. Vi proevde à forklare henne hvor viktig disse tingene er. Men jeg tenkte ogsà at det var spesielt at hun ikke har laert av situasjonen til sin eldre soester. Etter samtalen virket det som det hadde nàdd mer inn til henne. Jeg syntes det var en utrolig bra komunikasjon hun som bor pà senteret hadde med denne jenta. Hun fikk henne til à se pà ting pà en helt annen màte. Det var veldig bra màten hun forklarte ting pà. Og brukte eksempler. Jeg hàper det nàdde inn til jenta og at hun tenker mer over situasjonen sin. I tiden pà senteret har jeg sett at det er veldig vanskelig à vaere tenàringsmor.

2 Comments:

  • OOO tipper eg kom på noko morosamt no. Då me var i skauen i påsken kom eg på den interne spøken med at du er gravid veit du;) Og øystein hadde gløymt dette, så han trudde fyrst du var gravid med magnar og tykte at nokon burde informera solfrid( hans frue) så kom me fram til at du hadde jo vore der nede så lenge at det måtte vera ein jalla mann du var gravid med. UTRULEG morosamt. Men ta det med ro spøken blei avslørt;)

    By Blogger Gunn, at 13 april, 2007 13:53  

  • e du heima ijen nå?

    By Blogger meg, at 19 april, 2007 23:52  

Legg inn en kommentar

<< Home