Ut i verden

søndag, november 19, 2006

Valg i Lima


I dag er det valg i Peru. De har valg for de forskjellige distriktene og byen. Sá slik som her i Lima sá velger de et parti for selve Lima og et for det distriktet de tilhoerer. Lima er en veldig stor by, med 8 millioner innbyggere, den er delt opp i flere smá distrikter. Sá veldig mye har vert stenkt i dag pga. valg. Lyktestopler har vert kledd i plakater, hus har hatt malt reklame pá veggene sine og det har hunget digre reklamepostere av de forskjellige partiene over hele byen og distriktene. Pá tven har programmer blitt avbrutt av reklame for valget. Sá vi har merket at det er en stor ting med valg. Det som er litt annerledes her i Peru, er at alle má stemme. Det er pábudt á stemme, dersom du ikke gjoer det má du betale bot.
Jeg satt á snakket med han ene i vertsfamilien min om valget, og sa jeg at i Norge er det valgfritt á stemme. Han sa da at det hadde det vert her i Peru ogsá foer, men da var det nesten ingen som stemte. Sá derfor var det blitt pábudt. Boten som de má betale er forskjellig fra om du er veldig fattig, fattig eller rik.
De har ogsá hatt debatt her, men hun som vi kjenner som er her fra sier at de ikke sier sá mye om hva de vil gjoere, men heller stem pá meg, og ikke noe om hvorfor de skal stemme pá dem.
Mange i Peru er analfabeter, sá pá valgsslippene er alle partiene listet ned over med bilde av politikeren, og et bilde av det tegnet som partiet bruker. Som det bildet oppi gjoerne hoerer til et parti her. Da kan de som er analfabeter se pá bilde hvem de vi stemme pá, og krysser av pá bilde og tengnet. Meget greit system. Sá i morgen vil det vaere et nytt parti her i Lima og et nytt i distriktene. De fár resutatet i lopet av dagen.

2 Comments:

  • Nå har eg lest alle de 3 nye innleggå. Kjempekjekt å lesa =) Spennanes å se forskjellane. Å tenk så kjekt d hadde våre å jobba i den barnehagen =) Heldige du =) klem

    By Blogger Linda, at 20 november, 2006 15:56  

  • Hei hei! Saa kjekt aa lesa om det du gjoer daa! Kosa deg videre! Sakne deg!

    By Blogger Marianne, at 23 november, 2006 14:39  

Legg inn en kommentar

<< Home